Unngå vannskader, innbrudd og brann ved ferie og fravær

11.07.2011

Unngå vannskader

StoppekranSommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en leilighet i et sameie. Les her hva du kan gjøre for å spare deg – og naboen – for store utgifter og mye bryderi.

I løpet av juli oppstår det hvert år rundt 7000 vannskader i norske bygninger. Sannsynligheten for å komme hjem til en vannskadet bolig er høyere enn for å rammes av innbrudd. Oftest skyldes vannskader lekkasje fra et skjult vannrør, og mange av skadene blir mye mer omfattende enn nødvendig. Når rør og koblinger ryker uten forvarsel, skjer skaden raskt, og den blir ofte veldig stor – selv når folk er hjemme. De største og mest alvorlige vannskadene skjer når det tar lang tid før lekkasjen oppdages – for eksempel når det ikke er noen til stede på grunn av ferie eller annet fravær. I tomme boliger får vannet ofte flomme utover i lang tid før skaden oppdages. Mange vannskader kan imidlertid unngås eller begrenses med forebyggende tiltak. Her er noen tips:

Steng hovedstoppekranen

Steng hovedstoppekranen når leiligheten står tom i mer enn to dager. Alle som bor i leiligheten må vite hvor hovedstoppekranen befinner seg og hvordan den brukes.

Sjekk varmtvannsberederen

Kontrollér at berederen ikke lekker og at koblingsrørene er rustfrie. En vanlig varmtvannsbereder har en levetid på 20-30 år, og de opprinnelige berederne i Grefsen Terrassehus er nå snart 40 år gamle (produksjonsåret er stemplet på berederen). Sannsynligheten for at de ryker – med påfølgende vannlekkasjer og følgeskader hos naboene – er dermed stor.

Styret anbefaler at alle som har originale beredere bytter ut disse. Dersom en eventuell lekkasje fra en original varmtvannsbereder forårsaker følgeskader, anses dette som uaktsomt, og seksjonseierens egenandel vil bli forhøyet. Jf. kunngjøring fra styret pr. 19.12.2005.

Øvrige tiltak

Unngå innbrudd

BrekkjernDet er omtrent 15 prosent høyere risiko for innbrudd i juli og august enn i resten av året.
Her er noen tips som kan redusere risikoen for innbrudd:

Unngå brann

Kilder og relatert informasjon

Link 26.09.2010: Regelmessig vedlikehold - god økonomi for deg og sameiet
Link 19.12.2005: Utskifting av varmtvannsberederen
Link 16.12.2005: Kritisk alder for varmtvannsberederne
Link 13.09.2005: Slik unngår du vannskader
PDF Unngå vannskader (PDF-brosjyre fra Vannskadekontoret)
PDF Etter vannskaden (PDF-brosjyre fra Vannskadekontoret)
Link VG: Dette må du huske før du drar på ferie
Link OBOS: Huskeliste for en trygg sommerferie
Link SINTEF: Steng vannet før du drar på ferie
Link Leieboerforeningen: Ikke glem hovedkrana når du drar på ferie
Link Vannskadekontoret
Link DinSide: Har du en tikkende bombe i skapet?
Link DinSide: Husk å stenge stoppekranen
Link DinSide: Ikke glem disse stoppekranene
Link DinSide: Stoppekraner gror fast
Link DinSide: Unngå vannskader på boligen i ferien
Link NTB: Unngå innbrudd i ferien
Link Stopp innbrudd

Tips og anbefalinger?

Ikon alfakrøll Har du tips, synspunkter eller anbefalinger i tilknytning til forebygging av vannskader, innbrudd eller brann i Grefsen Terrassehus? Kontakt webredaksjonen