StoppekranSlik unngår du vannskader

13.09.2005 (oppdatert 08.11.2005)

Antall vannskader i hjemmet eksploderer. Utbetalingene i forbindelse med vannskader er tredoblet siden 1990 og passerer snart brannerstatningene, viser tall fra forsikringsbransjen.

- Daglig skjer det rundt 200 vannskader i Norge. Faren for vannskade er større enn for brann eller innbrudd. Statistisk sett vil alle boliger utsettes for en vannskade i løpet av 20 til 30 år, sier prosjektleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret i en pressemelding. - Problemet er at folk venter for lenge og skifter rør først når ulykken har skjedd. Rør fra 1970-tallet er nå i en kritisk fase og forårsaker de fleste skadene. Men det er vanskelig å spå akkurat nøyaktig når folk bør kjøpe nye rør, så vårt råd er å installere et lekkasjevarselsystem eller stenge hovedkranen hver gang man forlater hjemmet, sier Fiskum.

Finn krana!

Gjennom «Finn krana»-kampanjen ønsker OBOS og If skadeforsikring å engasjere folk til å ta noen enkle grep, slik at omfanget av en vannskade begrenses. Hvis ulykken først er ute, er kunnskap om hvordan krana ser ut og hvor den befinner seg helt avgjørende. I tillegg må krana merkes. Finn krana allerede i dag og merk den, så er du forberedt! Les mer på OBOS' nettsider

Les mer

Slik unngår du vannskader

  • Rom med vannførende rør må alltid ha varmegrader.
  • Vannførende maskiner som monteres i kjøkken eller i andre rom uten sluk, bør sikres ved å montere automatiske avstengningsventiler og vanntett gulvbelegg.
  • Ikke la vaskemaskiner, oppvaskmaskiner eller tørketromler stå på når du ikke er til stede eller når du sover. Det kan oppstå både brann og vannskader.
  • Langvarig vannsøl som følge av dryppende kraner eller dusjing, regnes ikke som vannledningsskade og dekkes derfor ikke av forsikringen.
  • Bruk fagfolk til å utføre vanninstallasjoner.
  • Sørg for å rense vannlåser og sluk minst én gang i året.
  • Skift ut vannslanger som er eldre enn ti år. Vær oppmerksom på at avløpsslangene også kan ha lekkasjer.
  • Sørg for at alle i leiligheten vet hvor hovedstoppekranen er og hvordan den brukes. Steng kranen ved fravær.

Kilde: forbruker.no