Unngå vannskader

25.09.2010

Vannskader er blant de verste skadene du kan få i boligen. Hele 500.000 nordmenn har opplevd vannskader i hjemmet sitt. Sannsynligheten for å komme hjem til en vannskadet bolig er høyere enn for å rammes av innbrudd. I gjennomsnitt registreres det 200 vannskader i norske boliger hver dag. I 2009 erstattet norske forsikringsselskaper nærmere 70.000 vannskader med utbetalinger på nærmere tre milliarder kroner. Dette er en dobling på ti år, og hver fjerde krone forsikringsselskapene betaler ut i erstatning går til vannskader.

Når rør og koblinger ryker uten forvarsel, skjer skaden raskt, og den blir ofte veldig stor - selv når folk er hjemme. De største og mest alvorlige vannskadene skjer når det tar lang tid før lekkasjen oppdages - for eksempel når det ikke er noen til stede på grunn av ferie eller annet fravær. Mange vannskader kan imidlertid unngås eller begrenses med forebyggende tiltak og ved å vise større aktsomhet. Her er noen tips:

VarmtvannsberederSjekk varmtvannsberederen

Kontrollér at berederen ikke lekker og at koblingsrørene er rustfrie. En vanlig varmtvannsbereder har en levetid på 20-30 år, og de opprinnelige berederne i Grefsen Terrassehus er nå snart 40 år gamle (produksjonsåret er stemplet på berederen). Sannsynligheten for at de ryker - med påfølgende vannlekkasjer og følgeskader hos naboene - er dermed stor. Styret anbefaler at alle som har originale beredere bytter ut disse.

Steng hovedstoppekranen ved fravær

StoppekranSjekk hovedstoppekranen jevnlig

Sjekk kraner, rør og koblinger

Skift ut gamle slanger

Tilsyn med vannførende maskiner

Montér lekkasjestopper

Vannførende maskiner som monteres i kjøkken eller i andre rom uten sluk, bør sikres ved å montere lekkasjestopper. Dette stopper uønsket vannutstrømning.

Rens sluk og avløp jevnlig

Hvorfor?

SlukristGulvsluk i baderom/vaskerom tar unna tusenvis av liter med avløpsvann fra dusj, badekar, vaskemaskin og servant. Sammen med vannet følger det med mye hår, lodotter, såperester m.m., og ikke alt blir borte. Over tid lagrer det seg mye smuss i sluket som kan føre til tette utløp og forårsake vannlekkasjer ned i underliggende etasjer eller tilliggende rom. Overganger mellom sluk, membran og gulvbelegg er spesielt utsatt. For å unngå forstoppelser og lekkasjer, må derfor sluket renses jevnlig. Det kan for øvrig være begrensninger mht. hva som dekkes av forsikringen hvis det oppstår vannskader som følge av tette sluk.

Hvor ofte?

Hvordan?

  1. Før du renser sluket, må du først fjerne slukristen. Husk at slukristkanten kan være skarp. Bruk gummihansker!
  2. Nede i sluket ligger vannlåsen. Denne løftes forsiktig opp, enten ved hjelp av en hank på selve vannlåsen, eller ved å ta tak i kanten og dra opp.
  3. Vannlåsen rengjøres med varmt vann og fettløsende vaskemiddel (ikke grønnsåpe).
  4. Ta ut alt hår, lodotter, støv, papirrester og annet smuss som måtte ligge nede i bunnen av sluket.
  5. Rengjør deretter slukbunn og vegger med f.eks. en toalettbørste eller en gammel oppvaskbørste.
  6. Hvis rørene ut av sluket tetter seg, kan en klosettpumpe (gummikopp med treskaft) være nyttig.

Kjemikalier

Tilgang

Bruk fagfolk

Når skaden har skjedd

Viktig

Hvis du oppdager en vannlekkasje, må du gjøre følgende:

  1. Steng vanntilførselen med hovedstoppekranen så raskt som mulig.
  2. Ta kontakt med vaktmester (mandag-fredag kl. 06.00-14.00), beredskapsgruppa (utenfor vaktmesters arbeidstid) eller direkte med rørlegger ved behov.
  3. Ta kontakt med forsikringsselskapet, og avtal videre fremdrift mht. bistand fra skadebegrensningsfirma, besiktigelse, taksering av skader m.m.
  4. Gjør ditt beste for å avgrense skadeomfanget. Start straks arbeidet med å berge verdifulle gjenstander og løsøre over i tørre rom. Tenk spesielt på viktige papirer, bilder, teknisk utstyr o.l. som ikke tåler vann.
  5. Start så med å tørke opp/fjerne vannet. Ikke vent på skadehjelperne - selv om du har kontaktet dem. Start selv arbeidet med å få bort vannet. Bruk kost, bøtter m.m. for å få vannet til avløp. Skadene blir mer omfattende om ikke vannet fjernes umiddelbart.
  6. Når brannvesenet, rørlegger eller skadebegrensningsfirmaet kommer, har de profesjonelt utstyr til å suge opp vann. De sikrer verdier, møbler og inventar, oppretter provisorisk strømforsyning samt etablerer avfukting/ventilasjon.
  7. Ta kontakt med ditt eget forsikringsselskap angående skader som dekkes av hjemforsikringen din (innbo, løsøre, ansvar m.m.).
  8. Ta kontakt med styrekontoret angående skader som dekkes av sameiets huseierforsikring.

Forsikring

Kilder og relatert informasjon

PDF Unngå vannskader (PDF-brosjyre fra Vannskadekontoret)
PDF Etter vannskaden (PDF-brosjyre fra Vannskadekontoret)
Link 26.09.2010: Regelmessig vedlikehold - god økonomi for deg og sameiet
Link 19.12.2005: Utskifting av varmtvannsberederen
Link 16.12.2005: Kritisk alder for varmtvannsberederne
Link 13.09.2005: Slik unngår du vannskader
Link Regelmessig vedlikehold - god økonomi for deg og sameiet
Link Forsikring
Link Firmaliste
Link DinSide: Har du en tikkende bombe i skapet?
Link DinSide: Husk å stenge stoppekranen
Link DinSide: Ikke glem disse stoppekranene
Link DinSide: Rekordmange vannskader
Link DinSide: Sluket kan gi deg trøbbel
Link DinSide: Stoppekraner gror fast
Link DinSide: Unngå vannskader på boligen i ferien
Link Fagrådet for våtrom
Link Finansnæringens Fellesorganisasjon: Gode råd mot vannledningsskader
Link Finansnæringens Fellesorganisasjon: Rekordstore vannskader
Link Gjensidige: Vannskader et økende problem - en dobling på ti år
Link Vannskadekontoret

Tips og anbefalinger?

Ikon alfakrøll Har du tips, synspunkter eller anbefalinger i tilknytning til forebygging av vannskader i Grefsen Terrassehus? Kontakt webredaksjonen