Dette er en arkivert nettside. Den blir ikke oppdatert, men er tilgjengelig av hensyn til brukere som har behov for historikk. Klikk her for å gå til den nye nettsiden.

 
Grefsen Terrassehus
 Forside | Innhold | Kontakt
 
Søk Hovedmeny

Bestyrer Margot Jensen
E-blokka

- Et fantastisk sted

28.11.2008

Etter en svært omfattende oppussing er nå Grefsenkollen Avlastning - som holder til i 1. etasje i E-blokka - ferdig og klar til full bruk. 10 multifunksjonshemmede barn og ungdommer har nå plass i lokalene som tidligere tilhørte Nordhagan sykehjem.

- Vi synes vi har kommet til et fantastisk sted her i Grefsen Terrassehus. Det er flott natur og fine turmuligheter, det kunne ikke vært bedre, sier bestyrer Margot Jensen (bildet) til grefsenterrassehus.no.

Jensen sier at hun, brukerne og de ansatte er blitt svært godt mottatt i SGT.

- Spesielt vil jeg rose vaktmesteren i sameiet. Han var innom og hilste oss velkommen på dag én. Vi har et positivt samarbeid med ham, sier Jensen.

Det er Oslo kommune, ved Omsorgsbygg, som eier 1. etasjen og som nå har leid ut lokalene til Barne- og familieetaten. Grefsenkollen Avlastning (GA) tilbyr - som navnet tilsier - avlastning til personer og familier som har et særlig tyngende omsorgsarbeid.

Brukerne er en svært sammensatt gruppe, med svært ulike psykiske og fysiske funksjonshemninger. Tre av brukerne bor permanent i GA, i egne hybelleiligheter. De syv resterende brukerne bor hjemme - enten hos familie eller andre omsorgspersoner - og bruker GA som avlastning 25-75 prosent av tiden. De er i alderen 5 til 22 år.

Halvparten av brukerne er avhengig av rullestol, mens resten kan gå ved egen hjelp, selv om gangfunksjonen er dårlig. Samtlige brukere har så alvorlige funksjonshemninger at de er avhengig av å ha en pleier ved sin side hele tiden.

Jensen sier mange som ikke er vant til å omgås folk med store funksjonshemninger, ofte ikke helt vet hvordan man skal oppføre seg når man treffes.

- Men det er bare å hilse på oss, si «hei» når dere treffer oss. Det er ikke alle som er i stand til å hilse tilbake, men alle setter likevel garantert pris på det. Vi i GA kan også kanskje bli flinkere til å hilse på dere.

Med utgangspunkt i den enkeltes behov jobber de ansatte i GA etter ulike metoder. For mange brukere er vektlegging av kommunikasjonsferdigheter, sansestimulering og fysisk vedlikeholds- og utviklingstrening viktig. GA legger spesiell vekt på å tilby gode opplevelser og trivselsskapende aktiviteter. Det kan være aktiviteter som ridning, sang og musikk, turer osv.

Jensen sier at alle brukerne i GA er født med sine funksjonshemninger.

- Vårt mål i GA er å gi brukerne et så godt liv som mulig, og gi dem en meningsfull fritid når de er borte fra sitt ordinære bosted.

1. etasjen i E-blokka er nesten blitt tilnærmet totalrenovert. Det er bl.a. bygd to nye bad, nytt kjøkken, nytt elektrisk anlegg og nytt ventilasjonssystem. Kostnadene er så langt anslått til oppunder syv millioner kroner.

- Fortsatt gjenstår en del. Vi mangler fortsatt gardiner og en del interiør. Vi har heller ikke fått satt opp et skilt med vårt navn på. Men det kommer snart, sier Jensen.