Hanne Gjesteland fra Park- og landskapspleie AS |
40 sameiere fikk grønn inspirasjon |
16.05.2003
Minigartner-kurset ble en suksess. 40 sameiere fikk grønn inspirasjon da gartner Hanne Gjesteland ga gode råd og tips for hvordan vi med enkle grep kan gjøre terrassekassene enda mer frodige.
Det grunnleggende er drenering av terrassekassen/pottene med leca/småstein i bunn som dekkes av filtduk og så god jord (gjerne ispedd kugjødselkompost som man får kjøpt på hagesenteret).
Av de vintergrønne plantene er det flere som er velegnet for våre syd-/vestvendte terrasser. Kuletuja og kulesypress er begge arter som vokser sakte og tett. Andre forslag var hemlokk, fugleredegran, kjeglegran, einer og diverse små furuarter. Beskjæring er viktig for å unngå at planten blir for stor og sjenerende! En del nåletrær drysser også en del. Overvintrende planter er ofte herdighetsmerket, og de som passer best for oss er de med merke H4/5 eller høyere. Løvfellende planter er ikke det beste i våre terrassekasser, de overlever sjelden vinteren. Brudespirea er dog ganske hardfør.
Klatreplanter var også et tema gartneren var innom. Hortensia, klematis og villvind var tre typer som kunne passe. For å unngå at de suger seg fast i og skader betongveggene med fuktighet må man passe nøye på og beskjære klatreplantene helt ned når høsten kommer.
Våre terrassekasser er laget slik at kulden angriper fra alle fire sider hele vinteren. Dette gjør det vanskelig for løk etc. å overleve. Det anbefales å la løken tilbringe vinteren i kjelleren for utplanting igjen før de spirer til våren. Gartneren pleide selv å kjøpe spirer av minipåskeliljer i mars/april, de vil da holde seg pene hele våren og forsommeren.
Om sommeren er det pent med sommerstauder (for eksempel humle) og roser (husk å gjødsle ofte). Husk å planlegge helheten på terrassen slik at ikke alle sommerblomstene er på sitt vakreste samtidig. Unngå sprøytemidler, luk heller litt oftere.
Generelt gjelder det i følge Hanne Gjesteland å lese nøye på etiketten før man kjøper planter og blomster og spørre seg til råds på hagesentrene angående beskjæring og hardførhet for akkurat den arten man har valgt.
Lykke til!