Symbol for farlig avfallInnsamling av farlig avfall

28.08.2007

Denne uka kjører en hentebil fra Renovasjonsetaten rundt i bydelen for innsamling av farlig avfall.
Torsdag 30. august kl. 19.30-19.45
stopper den i krysset Grefsenkollveien/Akebakkeskogen.

Sjekk skuffer, skap, boder og garasje, og finn frem alt du har av farlig avfall. Når du leverer til hentebilen, må du stå på oppsamlingsstedet og levere avfallet til sjåføren. Hvis du av en eller annen grunn ikke får levert avfallet, må det ikke settes igjen, men leveres til en av miljøstasjonene. Det farlige avfallet skal ikke hensettes i veikanten!

Miljøstasjoner

Hvis du ikke har mulighet til å levere inn denne dagen, så finner du de nærmeste miljøstasjonene her:

Hva er farlig avfall?

Vi bruker stadig flere produkter som inneholder farlige stoffer som må behandles på en forsvarlig måte. De farlige stoffene kan føre til skade på mennesker og dyr eller føre til alvorlig forurensning. Enkelte miljøgifter kan føre til blant annet redusert fruktbarhet og kreft. Den vanligste unnskyldningen for å kaste farlig avfall sammen med det vanlige husholdningsavfallet, er at hver enkelt av oss kaster bare litt. Men bare litt kan være nok. Vi vet aldri når mengden av miljøgifter når et kritisk nivå.

Eksempler på produkter som regnes som farlig avfall og som ikke skal kastes sammen med vanlig avfall:

Rengjøringsmidler

Rester av rengjøringsmidler som klorin, salmiakk, møbelpolish, sølvpuss, bilvask og avfettingsmidler (Plumbo).

Maling, lakk og lim

Rester av maling, lakk, beis, lim, sparkel, fugemasse, silikon, acryl og ulike typer ekspansjonsskum.

Spraybokser og gass

Alle spraybokser med drivgass som hårspray, deodorant, barberskum, myggspray, glitterspray. Også propan, andre gassbeholdere og lightergass.

Løsemidler

White spirit, tynner, rødsprit, teknisk sprit, lynol og terpentin. Også neglelakkfjerner, malingsfjerner, rester av tennvæske og tilsvarende.

Plantevernmidler m.m.

Alle insekt- og ugressmidler som maurkverk, basudin, weeder, roundup, tenus. Alle giftpreparater som rottegift, musegift, antiparasitt og soppdrepere.

Lysstoffrør og sparepærer

Alle lysstoffrør og sparepærer inneholder kvikksølv og må leveres som farlig avfall. Levér også inn gamle kvikksølvtermometre og andre produkter som kan inneholde kvikksølv.

Batterier

Alle oppladbare batterier, også bilbatterier og batterier til mobiltelefon, fotoapparat, barbermaskin og tilsvarende.

Knappcellebatterier

Alle produkter som inneholder knappcellebatterier. Slike batterier finnes i leker med lyd eller lys, i klokker, i musikalske bursdagskort, i sko med lys osv.

Bilprodukter

Kjølevæske, frostvæske, spylevæske, bilpleieprodukter som bilpolish, bilvask og avfettingsmidler. Olje, oljefilter, bensinfilter, batterisyre og bensin. Se også batterier.

Småelektrisk

Elektriske artikler regnes ikke som farlig avfall, men kan inneholde farlige komponenter og må derfor ikke kastes sammen med restavfallet. Eksempler: Barbermaskiner, hårfønere, brødristere o.l.


Lurer du på hvordan du skal sortere avfallet?

Relatert informasjon