Dette er en arkivert nettside. Den blir ikke oppdatert, men er tilgjengelig av hensyn til brukere som har behov for historikk. Klikk her for å gå til den nye nettsiden.

 
Grefsen Terrassehus
 Forside | Innhold | Kontakt
 
Søk Hovedmeny

FlammeBrannvernuka

01.10.2002

33 personer har omkommet i branner i årets tre første kvartaler, mot 43 på samme tid i fjor. Brannvesenet har rykket ut til nærmere 1000 boligbranner hittil i år - en nedgang på rundt 20 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Rundt 60 personer omkommer i branner hvert år, fire av fem i boliger. Over halvparten av alle boligbranner kunne vært unngått dersom folk var mer forsiktige med åpen ild og elektriske apparater.

Denne uka arrangeres Brannvernuka, en landsomfattende kampanje med fokus på brannsikkerhet i hjemmet. Bak kampanjen står Direktoratet for brann- og elsikkerhet, Norsk Brannvernforening, If og kommunale brannvesen. Lørdag 5. oktober er utpekt som Brannverndagen. Denne dagen åpner 110 brannstasjoner over hele landet dørene for publikum. Her vil både barn og voksne få opplæring i hvordan de bedre kan sikre hjemmet sitt mot brann.

Konkurranser, brannbilkjøring og slokkedemonstrasjoner er noe av det publikum vil kunne oppleve på brannstasjonene. Barn får dessuten gå gjennom en kunnskapsløype, der de får lære om blant annet røykvarslere, slokkeutstyr, brannårsaker og førstehjelp ved brannskader.

Her i Oslo åpner Grorud brannstasjon sine dører lørdag 5. oktober kl. 1100-1300. Stasjonen ligger i Fossumveien mellom Trondheimsveien og Stovner Senter.

Barna utnevnes også til «Hjemmets sikkerhetssjef» og får en egen brosjyre med en sjekkliste som de kan bruke for å sjekke brannsikkerheten hjemme. De som i tillegg fyller ut den samme sjekklista på nettstedet www.brannvernuka.no, blir med i en landsomfattende konkurranse med fine premier. Konkurransen er et samarbeid med barneprogrammet Kykelikokos på NRK1, som har viet hele sendingen på Brannverndagen til temaet brannsikkerhet.

Les mer om brannsikring her

Komfyrer kan være rene brannbomber

Halvparten av brannene i Oslo skyldes feil bruk av el-apparater. Det desidert farligste er at folk glemmer å slå av platen på komfyren.

I fjor rykket brannvesenet i Oslo ut til 1090 branner og branntilløp i hovedstaden. Halvparten av dem skyldtes feil bruk av elektrisitet.

- Tørrkoking, det vil si plater som står varme på komfyren, er den desidert største brannårsaken, sier Per Aage Jensen, avdelingsleder i Hafslund Elsikkerhet. Selv gir Jensen stress og mas i dagliglivet mye av skylden for at folk glemmer å skru av kokeplatene. - Folk er ikke klar over at strøm er farlig og må behandles med respekt. Komfyren er verst, sier Jensen.

Hver måned rykker brannvesenet ut til mellom 12 og 24 branntilløp som skyldes tørrkoking. Så langt i år har det vært 129 tørrkokinger i Oslo, som Brann- og redningsetaten har fått melding om.

- Når folk går fra grytene, kokes væsken i kjelen bort. I verste fall begynner kjeler av aluminium å smelte, sier Jensen.

(Kilde: Utdrag av artikkel fra Aftenposten 30.08.2002)